
Kan computerbaserede spil hjælpe med genoptræning af hjerneskadede? Brønderslev Neurohabiliterings Center og Arkitektur & Design på Aalborg Universitet er, med Idéklinikken som projektleder, i fuld gang med at udvikle en app, som skal understøtte rehabilitering af opmærksomhed hos personer med erhvervet hjerneskade.
Seks timers daglig træning – så meget kan det kræve for hjerneskadede patienter at træne de skadede hjerneforbindelser op igen efter en ulykke. Det kan selvsagt være vanskeligt at fastholde motivationen i så lang tid dagligt, og det kræver, at meget personale er bundet op på at assistere træningen.
Brønderslev Neurohabiliterings Center, Aalborg Universitet samt Idéklinikken arbejder på at forbedre rehabiliteringen ved hjælp af mediateknologi og serious gaming. Visionen er at patienten får mere træning, fordi han/hun kan træne selv via en app til smartphone og tablet.
Træning fortsættes i eget hjem
I dag foregår de øvelser, som patienterne i et rehabiliteringsforløb skal igennem, på papir. Gennem forskellige øvelser tester og træner patienten sine evne til at opfatte gennem øjnene og få det fysisk ud igennem arme og fingre; fx trække en streg fra et punkt til et andet.
- De fleste har i dag en tablet eller smartphone. Med appen forventer vi, at det bliver mere attraktivt for patienterne at gennemføre øvelserne, og det bliver nemmere at tilrette øvelserne undervejs, fortæller Torben Christensen, der er projektleder og innovationskonsulent i Idéklinikken, og fortsætter:
- Man kan sidde hjemme i sin sofa og udføre øvelserne, og derfor kan patienten også træne hjemme i vante omgivelser. Forventningen er, at intensiteten af opmærksomhedstræningen øges som følge af den computerbaserede træning, og det er muligt for patienten at træne hjemme på weekendorlov samt fortsætte træningen hjemme efter udskrivelse.
På Brønderslev Neurohabiliteringscenter introduceres patienterne for træningsprogrammerne og får kontakt med en terapeut, og vil herefter kunne udskrives med appen som supplement til den øvrige træning.
Sundhedspersonale kan monitorere fremskridt
Ud over, at appen træner opmærksomhedsfunktionen, kan sundhedspersonalet monitorere såvel træningsaktivitet som fremskridt og skabe data for fremadrettet rehabiliteringssamarbejde:
- Tanken er, at det kliniske personale skal kunne tilgå data fra appen: Hver patient får sit eget logon, og man kan derfor følge med i patientens resultater; hvor hurtigt gennemføres spillene, hvor ofte spiller patienten osv., forklarer Torben Christensen, og fortsætter:
- Terapeuten definerer spiltypen og sværhedsgraden, som passer til den enkelte patient. Dataene samles sammen og uploades til et centralt system, hvor det kliniske personale kan se, hvordan det går: Hvor meget får patienten trænet? Hvor hurtigt reagerer patienten? Er der forskel på patientens højre og venstre side? Hvordan er effekten af det, som trænes?
Det er desuden tanken, at der skal udvikles data til patienten, så vedkommende selv kan følge med i sin udvikling, ligesom det skal være muligt at spare med medpatienter og måske familien.
Terapeuters viden bag appen
Der findes allerede spil til forskellige former for genoptræning. Men det nye og afgørende ved denne app er, at man samler data for, hvor godt man performer, samt at den er udviklet i samarbejde med psykologer og terapeuter:
- Der ligger kliniske tests og klinisk afprøvning bag; hvad er det for faktorer, man skal måle på? Hvordan skal programmet være udformet, for at man får genoptrænet lige nøjagtig de her færdigheder? Psykologer og terapeuter fra Brønderslev Neurohabiliterings Center har været med i udviklingen af programmerne og har således sikret et udfaldsspecifikt og træningsniveau-tilpasset spil, fortæller Torben Christensen.
Brønderslev Neurohabiliteringscenter opstartede klinisk test af appen i januar, og inkluderer foreløbigt 15 patienter.
Fakta
Projektet er et emne i et større landsdækkende projekt "Patient@Home" , som er Danmarks største velfærdsteknologiske forsknings- og innovationsprojekt med fokus på nye teknologier og services til særligt rehabilitering og monitorering i den offentlige danske sundhedssektor.
Læs mere på www.patientathome.dk
Fordele ved appen:
- Patienten opnår øget træningsmængde, da spillet er forsøgt designet så selv sværere ramte kan selvtræne via appspillene.
- Der opnås bedre dataindsamling, da øvelserne foregår online. Man får derved en hurtigere tilbagemelding på patientens performance/udvikling. Patienten får selv tilbagemelding med det samme.
- Man kan spare med familie og venner og børn, som måske også er interesseret i, hvordan det går.
Partnere i projektet:
- Brønderslev Neurorehabiliterings Center.
- Aalborg Universitet, Department of Architecture, Design & Media Technology, som udvikler appen og tankerne bag dataindsamlingen.
- Idéklinikken, Aalborg Universitetshospital er overordnet tovholder på projektet.
- Ekstern virksomhed (ikke pt. defineret), skal lave selve platformen.
Publiceret26. april 2015 af Maria Lundtoft Svendsen.