Idéen stammer fra en medarbejder på Aalborg Universitetshospital, som i sin afdeling hver dag må leve med pladsmangel i depot- og andre rum, fordi rulleborde og dropstativer fylder urimeligt meget under opbevaring. Konsekvensen er, at depotvarer opbevares spredt rundt i afdelingen, og at f.eks. bad- og toiletrum må ryddes, før de kan bruges.
Medarbejderen gik derfor til Idéklinikken, som hurtigt så potentiale i idéen:
- Problemstillingen opleves i rigtig mange afdelinger – for ikke at sige stort set alle, så vi henvendte de os til den nordjyske virksomhed Dansk Boligstål A/S, som viste interesse for et samarbejde om at udvikle en løsning. Det fortæller Bente Koch, der er idéspejder og kommercialiseringsmedarbejder hos Idéklinikken. Hun mener, at historien er et godt eksempel på en idé, som måske ikke har den store innovationshøjde, men som alligevel kan udvikles til et produkt, der opfylder et konkret behov.
Medarbejderinddragelse sikrer den bedste løsning
Idéklinikken afholdt derfor i april en workshop, der skulle give Dansk Boligstål input til udviklingen af de sammenklappelige rulleborde og dropstativer.
- Vi ønskede med workshoppen at folde problemstillingen ud og give Dansk Boligstål et klart billede af, hvilke problemer afdelingerne møder til hverdag i forbindelse rullebordene og dropstativerne, siger Bente Koch.
Til at deltage i workshoppen havde Idéklinikken inviteret medarbejdere og de særlige idéguider, som kunne bidrage med nyttige input og idéer, ønsker og krav. Blandt andet kunne de fortælle, at problemet med dropstativerne er, at ”fødderne” fylder for meget og bliver til en slags ”fangarme”, som udfordrer både patient- og medarbejdersikkerheden.
- Ved at inddrage medarbejderne på denne måde kan vi give virksomhederne adgang til helt konkret viden om problemstillingen direkte fra de personer, som har med den at gøre i hverdagen. Dermed kan vi sikre, at den løsning, vi i sidste ende når frem til, også lever op til de behov og krav, som er i klinikken, fortæller Bente Koch.
Prototype på vej
Når Dansk Boligstål har vurderet og overvejet de input, som workshoppen affødte, vil næste skridt være, at virksomheden besøger en afdeling for at se, hvordan rullebordene og dropstativerne fungerer i praksis. Derefter begynder arbejdet med at udvikle en prototype, som skal præsenteres for udvalgte medarbejdere. Når denne er godkendt, skal den afprøves, og hvis den virker i praksis, så er der en færdig løsning. Herefter vil det være op til Dansk Boligstål at få solgt produkterne til de danske hospitaler og sygehuse.