- Patienterne skal være med helt fra start i udviklingsfasen, for vi går efter en løsning, der på bedste vis understøtter de behov og ønsker, de har, forklarer idé-kvinden bag den nye SmartCare app, ph.d.-studerende og cand. cur. Malene Terp.
Fleksibel og let adgang til hjælp
Hun har gennem flere år har arbejdet med unge med skizofreni og hendes erfaring er, at denne målgruppe faktisk har brug for noget andet, end det behandlersystemet traditionelt kan tilbyde dem:
- De unge ønsker sig først og fremmest hjælp til at kunne leve et normalt liv, hvor de kan gøre det samme som andre. Derfor har de brug for, at de fleksibelt og nemt kan komme i kontakt med deres behandler, fx for at få et godt råd om, hvordan de håndterer en konkret situation.
Unge med skizofreni ønsker sig også mest mulig inklusion – hvor de er en del af fællesskabet på lige fod med andre, og hvor det ikke er deres sygdom og de begrænsninger, den medfører, der er i fokus.
- Som for andre unge udgør mobiltelefonen et omdrejningspunkt for deres sociale kontakt, og det tager vi udgangspunkt i det udviklings-arbejde, vi nu går i gang med.
- Med en skræddersyet app vil patienterne få et nyttigt redskab, som altid er lige ved hånden, og som de kan anvende uden at det vækker særlig opmærksomhed eller opsigt, uddyber Malene Terp.
Fokus på problemløsning og kommunikation
Den nye app skal indeholde en form for undervisningsmodul, hvor den unge ved hjælp af fx små filmsekvenser, kan få inspiration til, hvordan forskellige problemer og situationer kan tackles.
Desuden skal den indeholde et kommunikationsmodul, hvor der fx via sms eller en face-to-face kontakt er mulighed for hurtig og fleksibel dialog med en behandler.
App’en kan også indeholde patientens behandlingsplan – samt en kriseplan, der kort opridser, hvad patienten kan gøre i situationer, som han eller hun finder vanskelige.
- Men helt hvad indholdet bliver, kommer altså først og fremmest til at afhænge af de input og ønsker, patienterne kommer med, siger Malene Terp.
Samarbejde mellem Psykiatrien og Idéklinikken
Udviklingsprojektet gennemføres som et spændende nyt samarbejde mellem Psykiatriens Klinik Syd og Idéklinikken på Aalborg Universitetshospital.
–Vi ser store perspektiver i også at anvende teknologiske løsninger inden for psykiatrien, siger projektleder i Idéklinikken Pernille Mejer Højholt.
- Generelt er der rigtigt mange fordele ved, at patienten kan sidde hjemme og kommunikere med behandlerne, fx via en videoløsning. I hjemmet fungerer patienter helt anderledes, end hvis de er indlagt - og derved er det muligt for behandleren at opnå en et helt andet indtryk af patienten.
Idéklinikken arbejder p.t. med lignende teknologi-projekter på det onkologiske område, og de forventer at påbegynde et stort antal yderligere innovationsprojekter over de næste par år.
Overrækkelse af 1.2 mio. kr. fra TrygFonden
Den 21. marts, overrækker TrygFonden 1.2 mio. kr. til projektet. Det sker ved en temadag i Forskningens Hus, hvor bl.a. ideerne bag den nye skizofreni-app og andre apps i det nordjyske sundhedsvæsen præsenteres.
Kontaktpersoner
Malene Terp, cand. cur. og ph.d.-studerende,
Ambulatoriet for unge med skizofreni, Klinik Syd
Aalborg Universitetshospital - Psykiatrien
m.terp@rn.dk, telefon 40 12 83 33.
Pernille Højholt, projektleder,
Ideklinikken, Aalborg Universitetshospital,
pemeh@rn.dk; telefon 41 10 44 46.