
I Akutmodtagelsen på Aalborg Universitetshospital er oplevelsesdesign tænkt ind i indretningen af fremtidens hospitalsstue. Stuens kliniske udtryk er minimeret med virkemidler som lys, lyd, billede og møblement, og der er skabt en behagelig atmosfære. Denne forandring forventes at have en særlig stor effekt i forhold til børn i form af at virke angstdæmpende, hvorved brugen af beroligende medikamenter kan reduceres.
Projektet er en aflægger af et samarbejde mellem Akutmodtagelsen og Idéklinikken, der startede i efteråret 2013. Det er ledende overlæge i Akutmodtagelsen Jørn Munkhof Møller, der oprindeligt initierede projektet med henblik på at forbedre patientoplevelsen. Gennem et tværfagligt samarbejde mellem det kliniske personale i Akutmodtagelsen, servicedesigner og sociolog fra Idéklinikken samt erhvervspsykolog fra konsulentvirksomheden WICE er udpeget nogle konkrete indsatsområder:
- Vi fandt frem til, at kommunikation og fysiske rammer ser ud til at være nøglen til at løse mange af de udfordringer, vi har set i forhold til patienternes oplevelse af kvalitet. Vi har derfor besluttet at arbejde videre med en smartere indretning af en modtagelsesstue, og projektet vil på sigt også omfatte venteområdet.
Tanken var at designe en stue, der gør det nemt for lægen og sygeplejersken at skabe en tryg situation omkring patienten. Ledende overlæge i Akut- og Traumecenteret, Jørn Munkhof Møller, forklarer:
- Det her er en ny måde at gribe kliniske udfordringer an på. I stedet for at kigge på det vi gør, ser vi på omstændighederne ved patientkontakten. Hvis vi, ved at skrue på de fysiske rammer, kan skabe større tryghed for patienterne, så opnår vi nogle mere samarbejdsvillige patienter. På denne måde kan man lidt forenklet sige, at vi frigør nogle af personalets ressourcer, som de kan bruge på for eksempel en styrkelse af den faglige kvalitet.
Et hjemligt look, lys og lyd skal skabe tryghed
Ifølge projektleder og sociolog Sanne Daugaard fra Idéklinikken har undersøgelsen vist, at det udover personalets faglighed og patientkommunikation er væsentligt med imødekommende og intuitive fysiske rammer for at skabe en god og tryg patientoplevelse:
- I det nye sengevægspanel har vi eksempelvis integreret ilt og sug i »et møbel« med imiteret træ på frontpladerne.
Den gyldne eg giver rummet varme og fjerner patientens fokus fra apparatur og gummislanger. Gasudtagene camoufleres så at sige i det mere hjemlige look af træmøbel og en lampeskærm, siger Sanne Daugaard.
Herudover skal lys- og lydoplevelser være med til at skabe et tryggere rum for patienterne. Et samarbejde med Philips Healthcare betyder, at en avanceret videovæg og en behagelig lyssætning er en del af den nye patientstue - en såkaldt »ambient experience solution«, der tilvejebringer positiv distraktion til patienten under behandling.
Jørn Munkhof Møller forventer, at netop dette vil have en positiv effekt på især børn:
- For dem kan mødet med den kliniske hospitalsverden i sig selv være en voldsom oplevelse. Så børn er en klar målgruppe for projektet, hvor vi tror, at der er gode muligheder for at opnå store forbedringer. Bliver de først urolige, kan det faktisk få indflydelse på kvaliteten af behandlingen, fortæller han.
Der vil nu være en to måneders indkøringsperiode, hvor personalet kan vænne sig til at bruge stuen.
Til oktober opstartes eftermålingerne, der sammenholdt med førmålingerne vil kunne dokumentere effekten af stuen ud fra en række parametre. Der skal blandt andet måles på patienttilfredsheden, personaletilfredsheden, patientens smerteoplevelse, tidsforbruget på stuen eller om brugen af bedøvelse ligefrem nedbringes.
- Det er et fantastisk spændende projekt, som vi er meget spændte på at evaluere. I første omgang er stuen tænkt som en prototype, men det er jo også en mulighed for at få afprøvet nye indretningsprincipper i forhold til det nye hospitalsbyggeri i Aalborg Øst, slutter Jørn Munkhof Møller.