Urinkolber, iltsutter, intelligente forsendelseskasser og smarte anordninger, der forhindrer knæk på dropslanger. Det er nogle af de dimser og dippedutter, som gennem årene har gjort Idéklinikken kendt både på og uden for sygehuset. Fælles for dem er, at det er opfindelser, som medarbejdere ved sygehuset er kommet med, og som Idéklinikken har bistået med at forfine til et salgbart produkt.
Som en udløber af Region Nordjyllands innovationsstrategi fra 2011 har Idéklinikken nu udvidet sit fokusområde til også at omfatte innovation af arbejdsgange og services. I stedet for at se kun at se på et enkelt produkt, kan Idéklinikken nu gå ind og undersøge hele arbejdsgange eller patientforløb med henblik på i samarbejde med afdelingerne at gøre opgaveløsningen smartere, bedre og mere effektiv.
Blodigt alvor
Den første service, som Idéklinikken sætter under lup er håndteringen af blodposer fra de ubemandede bloddepoter hos FBE Klinisk Immunologi (Blodbanken). Det sker som et demonstrationsprojekt, der skal tegne rammerne for, hvordan klinikken fremover skal drive serviceinnovation på sygehuset.
Projektet kom i stand, da Blodbanken tog kontakt til Idéklinikken for at få hjælp til at reducere antallet af utilsigtede hændelser i forbindelse med afhentningen af blod fra de ubemandede bloddepoter. Det kan fx være tilfælde, hvor folk glemmer at registrere afhentningen af blodposerne, og dermed omgår den elektroniske sikkerhedskontrol af, at det er det korrekte blodprodukt, medarbejderen har taget.
For at kortlægge årsagen til, at de utilsigtede hændelser opstår og identificere brugernes behov, har Idéklinikken over en periode observeret afhentningen af blod fra bloddepoterne samt interviewet medarbejdere fra de blodforbrugende afdelinger og medarbejdere fra Blodbanken. Interviewene har ført til en bedre indsigt i, hvordan medarbejderne oplever processen omkring brugen af bloddepoterne – og afsløret, at initiativer, som Blodbanken har indført for at øge brugervenligheden, i nogle tilfælde har haft den modsatte effekt.
Undersøgelsens resultater er blevet præsenteret på en workshop, og der er nu udvalgt en række kritiske punkter – altså ting, der kan medføre utilsigtede hændelser - som følges op af konkrete løsningsforslag og en testfase.
Mere end bare et serviceeftersyn
For Idéklinikken er det øgede fokus på serviceinnovation oplagt. Sygehusene er sat i verden for at levere services til borgerne i form af behandling, pleje og omsorg – somme tider med hjælp fra dimser og dippedutter – men først og fremmest med kompetente medarbejdere som aktører i et system af komplekse arbejdsgange. Det er således relevant at se på arbejdsgangene i deres helhed.
At give sine arbejdsgange et tjek kan derfor heller ikke sammenlignes med at køre sin bil til service: Det handler nemlig ikke bare om at justere bremserne og skifte olien, og så køre videre – for det kan jo være, at det bedst egnede transportmiddel i virkeligheden viser sig at være en vandscooter. Det er årsagen til, at det hedder serviceinnovation.