Mange sekretærer transskriberer størstedelen af en arbejdsdag og har indtil nu været låst fast i deres arbejdsstilling, hvor de har måttet sidde ned, da fodpedalen hurtigt bliver anstrengende at bruge stående.
Der er i dag et øget fokus på at komme de uhensigtsmæssige arbejdsstillinger til livs. Denne tendens har Henriette Dalby Madsen spottet og har med udgangspunkt i fodpedalen til transskription fundet muligheder for forbedring:
– Jeg var i kontakt med nogle af vores sekretærer, da de døjer meget med gener fra ryg, nakke og skuldre. Jeg vil rigtig gerne have, at de bruger deres hæve/sænkeborde noget mere, men deres arbejdsopgave er i høj grad at transskribere, og de er derfor afhængig af at kunne bruge fodpedalen, og den kan kun bruges siddende. Så kom jeg til at tænke på, at man måtte kunne lave en stor udgave af pedalen, som kunne benyttes stående, siger Henriette Dalby Madsen.
Vigtigt at variere arbejdsstilling
Flere undersøgelser viser, at en stående arbejdsstilling aktiverer flere muskelgrupper, hvorfor varierende arbejdspositioner er at foretrække. For at imødekomme dette behov har Idéklinikken udarbejdet en ergonomisk løsning til transskription. Om fordelene ved denne løsning, siger Henriette Dalby Madsen:
–Den store fordel og hensigt med fodpedalen er, at sekretærer eller andre brugere kan komme op og stå i deres arbejde. Den type af fodpedal som de benytter nu, kan kun benyttes siddende, så mange af dem er ”bænket” til stolen dagen lang. Det er rigtig vigtigt at kunne variere sin arbejdsstilling, og det har rigtig mange fordele at bruge sit hæve/sænkebord.
Løsningen består af en holder, der passer til den eksisterende fodpedal. Man står på den med begge fødder, og lydklippet afspilles ved at bruge hælen i stedet for forfoden, hvilket er mere ergonomisk korrekt. Softwaren i fodpedalen indstilles til automatisk at spole et antal sekunder tilbage, når den slippes. Dette gør, at sekretærerne nu kun kan nøjes med at bruge en knap på fodpedalen i stedet for tre.
På markedet i 2013
I projektets første fase tog projektleder Kasper Kannik fra Idéklinikken kontakt til den ledende lægesekretær, der bekræftede problemstillingen med den eksisterende fodpedal. Idéklinikken undersøgte derefter, hvilke løsninger der var tilgængelige på markedet og lavede en brugerundersøgelse med sekretærer fra Region Nordjylland. Her diskuterede de problemerne med de eksisterende løsninger, og Idéklinikken fik afklaret de krav, som sekretærerne havde til fodpedalen. Som næste led i projektet blev der udarbejdet en prototype, som blev afprøvet sammen med brugerne og idéhaver, hvorefter deres feedback blev taget til efterretning og indarbejdet i den efterfølgende prototype. Kasper Kannik fortæller om det følgende forløb:
–Sideløbende med udviklingen fandt Idéklinikken frem til en virksomhed, der gerne ville stå for at producere, markedsføre og sælge løsningen nationalt som internationalt. Virksomheden hedder MIRSK og er markedsleder indenfor diktering og transskription - blandt andet til hospitalerne i Region Nordjylland.
Kasper Kannik og kollegaen Valerie Daussin fra Idéklinikken mødtes med MIRSKs direktør Kevin Yunai for at præsentere opfindelsen.
–Vi gik i gang med at demonstrere prototypen og var knapt nok kommet i gang, før Kevin afbrød os. Han var allerede overbevist, siger en smilende Kasper Kannik.
Kevin Yunai kunne straks se potentialet i idéen og var klar til at investere i den.
Fodpedalholderen kan nu bestilles gennem MIRSK.