Konferencens overordnede tema "Cultural Change by Design" var i god tråd med Region Nordjyllands mål om at styrke innovationskompetencerne i organisationen, for herved at oparbejde en stærk innovationskultur blandt medarbejderne på flere forskellige niveauer. Idéklinikken forventes, at skulle bidrage aktivt til denne kulturændring gennem blandt andet service design projekter, og da det er begrænset, hvor mange projekter af den type, der afvikles i Danmark, er det væsentligt, at vi holder os opdateret og søger inspiration i et internationalt forum, genne med inputs fra nogle af verdens førende virksomheder og personligheder på området.
Konferencen bestod hovedsageligt af oplæg med efterfølgende diskussioner samt enkelte, mere workshop baserede aktiviteter. Blandt oplægsholderne var Ben Reason, en af grundlæggerne af Englands første og førende service design bureau "live|work", som har arbejdet på en lang række projekter for det britiske NHS. Ben Reason fortalte om vigtigheden i at identificere og formidle både de menneskelige, organisatoriske og økonomiske værdier, som service design projekterne medfører.
Samtidig var han hudløst ærlig omkring de udfordringer, der generelt er i forbindelse med så ofte omfattende og komplekse projekter. For eksempel i forhold til forankring af projekter, etablering af ejerskab eller opstilling af præcise og udspecificerede beregninger, der dokumenterer de økonomiske resultater. Problematikker der er alment kendt blandt alle, der beskæftiger sig med service design eller projektarbejde generelt, og som vi også hos Idéklinikken kontinuerligt arbejder med i vores projekter.
En anden nævneværdig taler var den erfarne britisk arkitekt; Nabeel Hamdi. En mand med talegaverne i orden, som holdt et fængende foredrag om sit arbejde i blandt andet Asien og Afrika, hvor arkitektur og urbant design medvirkede til positive kulturelle ændringer i de små lokalsamfund.
En af hovedpointerne i oplægget var vigtigheden af de små ændringer, og om hvordan "mange bække små, gør en stor å". En Idé som også Julia Schaeper fra det britiske NHS (National Health Service) deler, og eksemplificerede gennem hendes arbejde med et britisk plejehjem, hvor en række mindre velplanlagte initiativer gradvist gjorde hverdagen bedre for både patienter/beboere og ansatte.
Idéen om "mange bække små …" er jo som sådan ikke ny, men ikke desto mindre noget, vi bør huske på i vores daglige virke rundt om på sygehusene. Evnen til at undre os og sætte spørgsmålstegn ved små og store elementer i de daglige processer og arbejdsgange, samt vilje til at justere og forbedre, er afgørende for, at vi i fremtiden kan sikre endnu bedre oplevelser og kvalitet for vores patienter, bedre arbejdsmiljø for vores kollegaer, og mere effektivitet for vores arbejdsgiver og samfund som helhed.
Ud over de inspirerende oplæg, gode erfaringer og udvidede netværk, er Paris jo en fantastisk by – ikke mindst når den deles med tre gode kollegaer. Tak til Bente, Louise og Lotte for en god og lærerig tur.