
Det koster cirka 300.000 kroner at have en MR-scanner stående standby – om året, vel at mærke.
De penge havde radiologien i efteråret 2014 besluttet sig for at spare ved at lukke en af specialets MR-scannere. Men i stedet gik man i gang med at se på, hvad den ledige scannerkapacitet kunne bruges til – med hjælp fra Idéklinikken.
»Vi fik en henvendelse om at se på mulighederne i at oprette en billeddiagnostisk forskningsenhed, da der sker en rivende udvikling inden for billeddiagnostikken netop nu,« fortæller projektleder Søren Grøndahl Buch og fortsætter:
»Samtidig har flere andre specialer behov for adgang til scanner i forbindelse med forskningsprojekter, så det gav grundlag for at kigge på et setup, hvor en del af udgifterne til scanneren kan dækkes via forskningsprojekter.«
”Gratis” enhed
Søren Grøndahl Buch gik straks i gang med at sammenstykke en business case, hvor han regnede igennem, hvad der skulle til for at etablere en forskningsenhed, når enheden skulle afholde de 300.000 kroner, der eller var planlagt som besparelse – og han nåede frem til et resultat, der var omkostningsneutralt.
»Det koster omkring 600.000 kroner at have en scanner i drift årligt med alt, hvad det indebærer – altså 300.000 mere end på standby, og dertil kommer lønudgifter til sekretær og radiografer. Men ved at tilbyde den ledige kapacitet til forskningsprojekter både på Aalborg UH og eksternt, bliver det muligt at få budgettet til at gå i nul,« siger Søren Grøndahl Buch.
Derved opnår man både at sætte skub på forskning og innovation inden for billeddiagnostikken – altså afprøve nye teknikker og udvikle mere avanceret billed- og dataanalyse – og samtidig støtte til forskningsscanninger til gavn for både forskning og drift.
Stor efterspørgsel
Med beregningerne af det økonomiske grundlag på plads, åbnede Billeddiagnostisk Forskningsenhed i januar 2015 med forskningsansvarlig overlæge Jens Brøndum Frøkjær som leder – og der er bud efter den ekstra MR-scannerkapacitet:
»Vi får mange henvendelser fra specialer, forskningsgrupper og virksomheder, som gerne vil samarbejde med os og gøre brug af de kompetencer, vi har. Med en scanner dedikeret til forskningsformål, kan vi i højere grad kunne imødekomme efterspørgslen, forklarer Jens Brøndum Frøkjær.
Det er planen, at der skal ansættes en forskningsradiograf og sekretær, der skal varetage den daglige betjening af de forskere, som benytter forskningsenheden. Endvidere håber man på sigt at kunne tilknytte postdocs og ph.d.-studerende.
Publiceret27. april 2015 af Rasmus Hougaard.