I flere hundrede år er ”kængurumetoden” blevet brugt til for tidligt fødte børn. Metoden går i sin enkelhed ud på, at moren bærer sit nøgne barn mellem brysterne, så både mor og barns behov for kropskontakt stimuleres. Det er denne såkaldte ”kængurumetode”, som imiteres med en ny bæreslynge til for tidligt fødte børn.
Fordelene ved at bruge en bæreslynge til sit for tidligt fødte barn er mange. For eksempel stimulerer den tætte kropskontakt morens mælkeproduktion samtidig med, at mor og barn knyttes tættere til hinanden følelsesmæssigt. Bæresyngen er desuden et godt redskab til at gøre forældrene aktive og bringe dem tæt på deres barn i bearbejdelsen af at få et for tidligt født barn.
Gennemskuelig og enkel
På Barselsafsnittet på Aalborg Universitetshospital har man længe ærgret sig over, at de bæreslynger, der fandtes på markedet, ikke var fleksible nok til at kunne bære de meget små børn. Derfor satte afdelingens sygeplejersker sig for at udvikle en ny type bæreslynge Den skulle erstatte den, om end kreative, men upraktiske løsning, man ellers benytter sig af:
- Hidtil har vi foldet et babylagen diagonalt og fastgjort det om moren og barnet med to sikkerhedsnåle, og bundet en patientskjorte under barnet. Det er både besværligt og tidskrævende, og personalet har derfor ikke altid haft tid til at tilbyde det til moren, siger Else Mølholm, der er sygeplejerske på barselsafsnittet.
Mange prototyper og afprøvninger senere, er resultatet en sikker og brugervenlig slynge, der findes i tre størrelser, og som tåler kogevask, hvilket er et must for at kunne bruges på et hospital.
Slyngen er udviklet i samarbejde med Region Nordjyllands Idéklinik og en lokal nordjysk virksomhed:
- Vi synes, projektet lød spændende, og vi så et behov for simpel og nem bæreslynge til helt små børn, som moren selv kunne tage på uden hjælp fra andre. Ikke bare i Aalborg men på alle landes hospitaler. Derfor gik vi med, og hjalp sygeplejerskerne videre med at udvikle bæreslyngen, fortæller projektleder Kasper Kannik fra Idéklinikken.
Kan nu bestilles
Virksomheden Mama’s LIFE i Pandrup, som har specialiseret sig i bæreseler og -slynger til børn, har rettighederne til at producere og sælge bæreslyngen.
- Vi valgte at indgå i samarbejdet om bæreslyngen, da vi fik en del henvendelser fra hospitaler i Danmark, som alle efterspurgte bæreslynger til for tidligt fødte børn. Her måtte vi henvise dem til de mere generelle modeller, der ofte er for store til de helt små børn. Der findes simpelthen ikke nogen bæreslynge specielt designet til for tidligt fødte børn, siger indehaver af Mama’s LIFE Anne-Louise Bertelsen.
Bæreslyngen er blevet afprøvet med stor succes på Barselsafsnittet på Aalborg Universitetshospital og kan nu bestilles af hospitaler og andre interesserede.