Projektet er initieret af ledende overlæge i Akut- og Traumecenteret, Jørn Munkhoff, som henvendte sig til Idéklinikken med et ønske om at forbedre patientoplevelsen i skadestuen. Her oplever særligt de ”blå patienter” til tider lang ventetid da de ikke er akut behandlingskrævende, og derfor risikerer at vente længere end patienter som er kommet alvorligere til skade.
Statusopdateringer i dagbogsformat
- I den sidste uge har vi i samarbejde med sygeplejerske Luise Lilleøre og resten af skadestuens personale indhentet data om patienternes oplevelser i skadestuen. Vi har udleveret små "dagbøger", som vi har bedt patienterne udfylde, mens de ventede, og vi har bedt dem besvare et kort elektronisk spørgeskema, efter de har modtaget deres behandling. Formålet er at få en indsigt i patienternes oplevelse af deres møde med skadestuen, hvor vi måler på parametrene information, kommunikation, fysiske omgivelser og overordnet tilfredshed.
I dagbøgerne har patienterne, time for time, kunnet beskrive deres tanker og oplevelser – en slags statusopdateringer.
– Det er et rigtigt værdifuldt grundlag for at finde ud af, hvordan folk rent faktisk oplever mødet med Skadestuen. På grund af det glatte føre mandag, måtte nogle af patienterne vente op til 10 timer. I sådanne ekstreme tilfælde er det ikke svært at forestille sig, at man som patient kan finde ventetiden urimeligt lang, men omvendt oplevede vi også, at langt de fleste patienter faktisk var godt tilfredse, da de først havde fået deres behandling, fortæller Jesper Jønsson.
Foruden dagbøgerne og spørgeskemaerne vil Jesper Jønsson og Pernille Woller supplere med opfølgende interviews med nogle af patienterne. Næste trin i projektet er at analysere de indsamlede data og frem mod sommerferien at udvikle konkrete løsningsforslag til afprøvning.
Du kan løbende følge med i aktiviteter og resultater fra projektet i skadestuen her på hjemmesiden. Læs næste artikel i serien her