
Udstyr til at anlægge drop. Inhalationsmaske. Ventilationspose. Smertestillende medicin.
Alt sammen vitale remedier at have med på turen, når man skal transportere kritisk syge patienter, der kan risikere at gå i krampe, have behov for smertestillende eller det der er værre på vej til scanner, operation eller stamafsnit.
»Når vi skal transportere kritisk syge, skal det ofte gå hurtigt, eller der er mange samtidige opgaver – og vi skal forlade patienten for at pakke alle de ting, vi skal have med. Det er også forskelligt fra person til person, hvad man husker at få med,« siger afsnitsledende sygeplejerske Hanne Skaarup Pedersen.
Samtidig placeres medicin og udstyr i dag typisk i bakker eller lignende i fodenden af hospitalssengen – hvor det risikerer at falde ned eller være i vejen, hvis patienten skal behandles.
Derfor henvendte Hanne, sygeplejerske Heidi Holmen og sygeplejerske Laura Kjær Arp sig til Idéklinikken for at få hjælp til at eliminere nogen af de valg, man står i med de kritisk syge patienter.
Resultatet er akutkassen. En hård plastikboks pakket med udstyr, der altid står klar til brug, indeholder de rette utensilier og nemt kan hæftes på hospitalssengen via en metalholder.
Tryghed på udebane
Akutkassen blev til efter grundigt benarbejde af dels Idéklinikken, men også studerende fra Arkitektur & Design på Aalborg Universitet, der hjalp med at afdække og beskrive udfordringerne omkring transport, indsamling af udstyr og fælles vurderingsgrundlag.
»Det blev ret tydeligt, at det var et kæmpe indsatsområde, da vi så, hvor mange rum vi skulle i, for at hente utensilier, og hvor forskelligt, det var, hvad vi huskede at tage med. Med akutkassen har vi gjort os uafhængige af personlige vurderinger – det giver tryghed både for personalet og patienterne, når vi er på ”udebane” væk fra afsnittet,« siger Hanne Skaarup Pedersen.
Samtidig er der også udarbejdet ny instruks, så det er blevet mere entydigt, hvilke kritisk syge patienter der skal ledsages af personale og akutkasse.
»Vi bruger TOKS til vurderingen. De mest kritisk syge bliver ledsaget af en anæstesiolog, som selv har udstyr med, mens akutkassen kommer i spil ved ”mellemgruppen” af kritisk syge, når vi selv ledsager,« fortæller Hanne Skaarup Pedersen.
Fandt eksisterende løsning
Det er Søren Grøndahl Buch, der har været Idéklinikkens ankermand på udviklingen af akutkassen – og dermed også ham, der har trukket i de rigtige tråde for at skabe en brugbar løsning.
»Vi hjalp med at skabe kontakten til de studerende fra Arkitektur & Design og få sat analysearbejdet i gang. Med deres konklusioner stod det hurtigt klart, at vi nok kunne gøre brug af eksisterende løsninger, og der fik vi kontakt til firmaet Flightcases, som laver kasser og kufferter til mange forskellige formål,« fortæller Søren Grøndahl Buch.
Flightcases var klar til at hjælpe. Sammen blev man enige om at tage udgangspunkt i et eksisterende produkt, som fik lavet et metalbeslag og ændret en smule i indmaden, så den passede til AMAs behov.
»Det, at vi brugte en eksisterende løsning som basis for udviklingen, betyder, at vi ikke kan tage patent på akutkassen. Omvendt betyder det også, at vi hurtigt kan få løsningen ud at arbejde i klinikken,« siger Søren Grøndahl Buch.

Sygeplejerske Heidi Holmen og afsnitsledende sygeplejerske Hanne Skaarup Pedersen forventer, at akutkassen og den nye instruks vil skabe tryghed i transporten af kritisk syge patienter – for både patient og personale.
Tester hen over sommeren
Lige nu er en prototype af akutkassen i pilottest på AMA, hvor man har kunnet benytte den siden februar. Indtil videre har den dog kun været i brug nogle få gange.
»Vi er ikke helt færdige med at implementere den nye instruks,« siger Hanne Skaarup Pedersen. »Men samtidig med implementeringen, pilottester vi akutkassen hen over sommeren og evaluerer effekten af den efterfølgende, så den måske kan udbredes til andre afsnit og ambulatorier,«
Det er håbet, at ensretningen i form af instruks og akutkasse vil være med skabe bedre overblik og arbejdsforhold for medarbejderne og samtidig være med til at nedbringe risikoen for utilsigtede hændelser.
Publiceret28. april 2015 af Rasmus Hougaard.