Danske hospitaler bruger næsten halvdelen af deres ressourcer på logistik. Manglende overblik over varernes bevægelse rundt på hospitalet betyder, at der overbestilles varer, og udlånte effekter aldrig kommer tilbage. Det fortæller servicedesigner Jesper Jønsson fra Idéklinikken, som er tovholder på projektet:
- Vi har en forventning om, at dette svind kan reduceres væsentligt, hvis man indfører et elektronisk sporingssystem, der ved hjælp af GSM- og RFID-teknologi holder styr på f.eks. kørestole, prøver, medicinkasser osv., fortæller han.
Derfor er Aalborg Universitetshospital med i et projekt, finansieret af Markedsmodningsfonden, der har til formål at afdække krav og behov til en fremtidig sporingsløsning, der kan forbedre flowet og optimere sporbarheden af fysiske aktiver på og omkring hospitaler.
Kortlægning af transportstole og prøver
I projektet, der kører frem til slutningen af december, er det transportstole og celle- og vævsprøver, der skal spores:
- Informationerne får dagligt henvendelser fra taxachauffører, pårørende og patienter, fordi de ikke kan finde en ledig transportstol. Vi ved, at der er knap 200 stole fordelt på hospitalet, men portørerne bruger hvad der svarer til en uges arbejdstid for én portør om måneden på at lede efter dem, fordi de parkeres rundt omkring, forklarer Jesper Jønsson.
Derfor bliver der nu opsat omkring 30 elektroniske læsere fordelt på forskellige etager i Højhuset og Medicinerhuset, og ca. 100 transportstole (dvs. kørestole) har fået monteret sporingschips - såkaldte RFID-tags. Når stolene passerer de elektroniske læsere bliver deres placering automatisk registreret, og deres ”flow” igennem systemet bliver dermed kortlagt i et avanceret softwaresystem.
I projektet indgår også en målsætning om at øge patientsikkerheden ved hjælp af den avancerede sporingsteknologi. Celle- og vævsprøver fra Hæmatologisk og Lungemedicinsk ambulatorium i Medicinerhuset forsynes således med tags, så deres vej til analyse på Patologisk Institut på Aalborg Universitetshospital, Nord kan spores:
- Fra prøven er taget til den er hos bioanalytikeren, der skal foretage analysen, skifter den hænder mange gange, og man vil derfor gerne kunne spore prøven undervejs for at undgå fejl, forklarer Jesper Jønsson.
Foruden Aalborg Universitetshospital deltager også Herlev Hospital i pilotprojektet. Det er tanken, at tags i fremtiden monteres på størstedelen af alle varer og medicinske effekter på danske hospitaler og at erfaringerne fra projektet kan inddrages i de nye sygehusbyggerier.
Idéklinikken vil undervejs i forløbet gennemføre blandt andet brugerundersøgelser, med henblik på at kunne tilpasse og optimere løsningen. Testen kører i perioden ultimo oktober til ultimo december, hvorefter alt udstyr vil blive fjernet igen.
Eventuelle spørgsmål til projektet kan rettes til Jesper Jønsson fra Idéklinikken på tlf. 99 32 68 31.