Minister for offentlig innovation Sophie Løhde med gruppeformand Søren Gade (V) ved sin side lyttede interesseret til de innovationsprojekter, der blev præsenteret. Foto: Lasse Høj Nielsen, Kommunikation
En genoptræningsrobot ved navn Robert, en motoriseret sengeløfter, der skal gøre arbejdet med at rengøre hospitalssenge på stuerne lettere, en stræksensor, som præcist og simpelt måler fodens stilling, bevægelse og stræk og smarte opbevaringsbokse til hænge på siden af en hospitalsseng. Det er blot nogle af de innovationssucceser, som gennem årene er udviklet i regi af Idéklikken. Idéerne kommer fra forskere, klinikere og teknisk personale fra Regionens hospitaler, og sammen med Idéklinikkens medarbejdere og private virksomheder, er de alle på vej på markedet.
Minister for offentlig innovation Sophie Løhde var inviteret på besøg i Idéklinikken for at høre mere om arbejdet med medarbejderdreven innovation, der skaber værdi for medarbejdere og patienter, og for at få en demonstration af nogle af de mange opfindelser. Målet var at give inspiration, som ministeren kan tage med sig i sit politiske arbejde.
Efter en velkomst ved regionsrådsmedlem Jess V. Larsen (V) præsenterede nyligt afgåede innovationschef Kjeld Lisby ministeren for konceptet bag Idéklinikken og de erfaringer, som man siden 2009 har gjort sig i Regionen med innovationsarbejdet og samarbejdet med private virksomheder.
Herefter fulgte præsentationer af forskellige opfindelser – og ministeren kunne blandt andet se, hvordan fremtidens fysioterapeuter kan gøre brug af en smart robotarm, når patienter skal have hjælp til at udføre en række træningsøvelser.
To af hospitalets forskere fremviste også projekter, som har et kommercielt sigte. Professor i patologi, Mogens Vyberg præsenterede et projekt, hvor man ved hjælp af billedanalyse kan diagnosticere kræft, og Ole Simonsen, overlæge dr. med. ved Ortopædkirurgisk afdeling fortalte om arbejdet med artroseforskning.
Idéklinikken har siden starten i 2009 modtaget ikke færre end 600 idéer til, hvordan ansatte og patienter kan få en lettere hverdag. 15 af dem er ført ud i livet.

Genoptræningsrobotten Robert aflaster fysioterapeuterne og skaber optimale betingelser for hurtig og effektiv genoptræning til sengeliggende patienter.