Health Tech Hub Copenhagen (HTHC) er en nonprofitorganisation, der er etableret med base i en række stærke erhvervsorganisationer og virksomheder. Hubben, der huser iværksættervirksomheder og mindre virksomheder inden for sundhedsinnovation, har til formål at bringe private og offentlige aktører sammen og nedbryde barrierer for innovative løsninger i sundhedssektoren.
- Som en region, hvor digital sundhedsinnovation er defineret som et strategisk satsningsområde, er det særdeles attraktivt for os at indgå i et samarbejde med HTHC, fortæller innovationschef og leder af Idéklinikken i Region Nordjylland, Jane Bjerregaard Rasmussen.
Med aftalen får Region Nordjylland en direkte indgang til virksomheder, der beskæftiger sig med digital sundhedsinnovation. Dermed matches de gode idéer og behov fra klinikken med relevante samarbejdspartnere, der kan bringe konkrete løsninger til anvendelse.
- Som innovationsenhed skal vi understøtte processen med at bringe gode ideer til nye sundhedsløsninger, der kan forbedre det kliniske arbejde, patientbehandling og patientopfølgning – også hjælp til selvhjælp i eget hjem. Og som landets første hospitalsbaserede innovationsenhed har vi stor erfaring med at understøtte sundhedsinnovation, siger Jane Bjerregaard Rasmussen og fortsætter:
- Vi kan se, at vejen fra idé til færdigt produkt kræver engagement, samarbejde og midler. Med støtte fra Spar Nord Fonden har vi har etableret en hospitals-Health Hub, som med proof-of-concept midler kan accelerere udviklingen af nye sundhedsløsninger i samarbejde med virksomheder og andre aktører. Og gennem samarbejde med HTHC kan vi få kontakt til virksomheder, som både har erfaringen og kompetencerne.
I juni rangerede magasinet Newsweek Aalborg Universitetshospital på en flot 21.-plads på listen over de hospitaler, der er bedst i verden til telemedicinske løsninger, robotkirurgi, elektronisk patientjournal og kunstig intelligens. Et resultat af regionens langsigtede satsning inden for digitalisering, som også sætter retningen for de kommende år, mener Jane Bjerregaard Rasmussen. Ifølge hende er der derfor et godt match mellem Region Nordjylland og HTHC:
- Det giver os ikke bare mulighed for at være helt fremme i afprøvningen af nye digitale løsninger – det er også en unik lejlighed til at kunne bruge vores innovative mindset til at præge udviklingen og sikre at de produkter, som udvikles, er optimalt tilpasset en klinisk kontekst til gavn for patienterne. Det ser vi meget frem til, siger hun.
Fra innovationsprojekter til implementering
At innovationsprojekter ikke forbliver udviklingsprojekter – men også implementeres – er en hjørnesten i det nye samarbejde mellem Region Nordjylland og HTHC. Det forklarer Martin Vesterby, der er Health Tech Adoption Partner i HTHC:
- I Danmark har vi talrige eksempler på projekter, som aldrig er kommet videre fra projektfase til drift, fordi de, når det kommer til stykket, passer dårligt ind i eksisterende systemer og arbejdsgange. Derfor er relationsskabelse mellem virksomheder og klinikere så afgørende, siger han.
Ifølge Martin Vesterby strander projekterne ofte med prototyper og proof-of-concepts, som fungerer i en afgrænset kontekst, men som ikke er egnede i en international sammenhæng, og derfor heller ikke attraktive at basere en virksomhed på:
- I HTHC kan vi hjælpe med at sikre, at løsningerne også kan skaleres. Derfor starter vi også altid med at afsøge markedet for at se, om der findes lignende projekter, der kan overføres til en anden kontekst, eller som kan bruges som inspiration for udviklingen, forklarer han.
Et andet vigtigt element er at sikre, at løsningerne også er en god forretning for det sundhedsvæsen, der skal implementere dem:
- Vi er nødt til at udvikle løsninger, som er dokumenteret værdiskabende i form af bedre behandling eller klogere udnyttelse af ressourcer, da det altid vil være kriteriet for, om sundhedsvæsenet vil investere i dem, siger Martin Vesterby.
Nye tider, nye muligheder
Over de næste år står Region Nordjylland foran en flytning af Aalborg Universitetshospital til nybyggede lokaliteter i Aalborg Øst. Her kommer samarbejdet med HTHC også til at spille en vigtig rolle.
- I Region Nordjylland har vi et erklæret fokus på det digitale, hvilket særligt kommer til udtryk i forbindelse med vores udflytning til Hospitalsbyen. Her vil der være behov for innovation, både i forbindelse med selve flytteprocessen men også i relation til ibrugtagningen af nye digitale løsninger fx telemedicin, logistik og automatisering, forklarer kontorchef ved Klar til NAU, Per Bo Nørgaard Andersen.
Han nævner et reduceret antal senge- og ambulatoriepladser på det nye hospital som områder, der kræver innovative løsninger, men også megatrends som flere ældre, kronikere og multisyge, og færre hænder til at løfte opgaverne er vilkår, som fundamentalt kommer til at ændre måden, vi driver et hospital på i fremtiden:
- Vi kan se det som en brændende platform eller en unik mulighed for at bruge innovation og tværsektorielle samarbejder mellem sundhedsaktører, ingeniør- og IT-virksomheder til noget, der kan løfte sundhedsvæsenet til bedre patientbehandling. Sundhedsvæsenet er parat til at tage store teknologispring – det har vi senest set under Corona, hvor brugen af digitale konsultationer er blevet kickstartet.